Grønland sommeren 2004
I sommeren 2004 har jeg været så heldig at kunne tilbringe fire uger i Zackenberg, som ligger i verdens største nationalpark i det nordøstlige Grønland. Jeg arbejdede som specialestuderende med at kortlægge lemmingreder; men der blev også lejlighed til at tegne og male.

På jagt med skitseblokken

Hvalrosser, sandøen ved Daneborg

Flere skitser fra Zackenberg kan ses på skitsesiden og færdige malerier i Grønlands-galleriet.

Zackenberg, juli 2004

Zackenberg, august 2004.
Olivengrønland, Khakigrønland, Smaragdgrønland.
Neongrønland, Turkis-, Petroleums-, Flaske-, og Lysegrønland!
Endelig har jeg forstået, hvorfor Grønland fik netop dette navn: Et fremherskende indtryk af området her er det påfaldende fravær af primærfarver i landskabet. Ingen rene røde, gule eller blå kulører møder øjet. Og dog, går man tættere på og i detaljer, så lyser her og der en gul fjeldvalmue eller en tue magentafarvet purpurstenbræk op - som effektfuld kontrast til alle de grå, grønne, brune, blandede og brækkede nuancer. Hvide totter af kæruld kappes med sandløberungernes dunede nakker om at charmere den nyankomne grønlandsfarer.

Landskabet er overvældende. Maskulint ud over alle grænser. Bjergene skræmmende voldsomme, og pludselig dukker en erindring op: Som ung brød jeg mig ikke om mænd med hår på brystet. Det var bare for MEGET. Jeg har lidt af den samme fornemmelse overfor Grønlands klippemassiver. Jeg prøver på at male det; men mine lærreder er alt for latterligt små. Først efter en kostbar uge finder jeg "mine" motiver: vadefuglene, som jeg kender derhjemmefra; men her i nye omgivelser. Samt moskusokser og hvalrosser. De sidste fascinerer mig særligt med deres kolossale skulpturelle kroppe.